historically correct addition in Logan Circle

The challenge on this home, situated in the heart of one of Washington DC’s most vibrant historic districts, was threefold: (1) to remove two hundred years of mismatched additions at the rear of the structure and replace them with an attractive, period-appropriate addition; (2) to modernize the layout and interior finishes and create seamless flow between the different spaces; and (3) to greatly improve the transition between indoors and outdoors and take advantage of the large back yard to create a space for three-season entertaining.

The existing back half of the house consisted of a series of boxes that were all partial width; the first box (the kitchen) stepped down and jutted off to the left, leaving a small window in the dining room that looked out onto a dark light well. The second box jutted back toward the right and contained a jumble of small rooms with virtually no natural light. Access to the back yard was gained through a side door out of this rearmost box, which served as a pantry, laundry room, utility/mechanical room, half-bath and storage room.

With the old additions gone, Aggregate designed an addition that spanned the full width of the main house, accessed through a large opening from the dining room. The addition contains a beautiful, large kitchen with built-in seating, a center island, a coat closet and a pantry, as well as top-line appliances, fixtures and finishes. Most importantly, two full-height glass doors and a two-sided fireplace adorn the new back of the house, opening onto a large deck and letting a tremendous amount of natural light into the house.

On the second floor, a small rear bedroom gave way to a larger bedroom with a balcony overlooking the backyard, as well as a new laundry center off the main hallway, doing away with the need to trek loads of laundry up and down the stairs. Other minor interventions included opening up a loft ceiling in the front bedroom and adding a skylight to the main hallway, bringing some much needed sunlight into the center of the house.

 

Builder: KingsTown Remodeling, Rockville MD
Project status: completed 2016