weaving 19th, 20th and 21st century parts into a cohesive whole

aggregate had the privilege of working with a couple to rework the first floor of their early 19th century home in Georgetown, removing halls and partition walls to open up the living space, adding a modern kitchen with large pivoting doors at the rear to blur the lines between inside and outside, and carving a special work-play space out of the basement.

The net effect of the first phase of work was to make the small home much more comfortable for the couple, their school-age daughter and the family dog. What remained after phase one, though, was typical for Georgetown: a mish-mash of additions spanning nearly two centuries, none of which were carefully tied together with earlier construction.

In a major new phase of construction, aggregate is designing an addition to the second floor and expanding the attic level of the home to (1) expand and enhance the family's private quarters, including a luxurious modern master suite and a fresh new bedroom and bathroom for the girl; and (2) rationalize and integrate all of the different components of the house into a single, coordinated structure from top to bottom. There will be a particular focus on reworking the massing and fenestration at the rear of the house, where most of the random adding took place over more than two centuries as various owners' needs evolved over time.

Project status: design development